Bezig met laden...
Rotero
België

TU Delft Solar Boat Team doopt eerste zonneboot voor op open zee

Gisteren is de zonneboot gedoopt waarmee het TU Delft Solar Boat Team dit jaar twee uitdagingen aan zal gaan. De eerste is wereldkampioen worden in de Monaco Solar & Energy Boat Challenge Offshore Class. Later dit jaar proberen zij een wereldrecord neer te zetten door Het Kanaal van Calais naar Dover zo snel mogelijk over te steken op zonne-energie

Nog nooit eerder heeft het TU Delft Solar Boat Team een zonneboot gebouwd die de open zee zal gaan trotseren. Naast het eerste Nederlandse team, is het ook het eerste studententeam dat deze uitdaging aangaat. Het zonnedek is maar liefst 28 vierkante meter groot zijn, wat even groot is alsnegen tweepersoonsbedden bij elkaar. 

De boot gebruikt actief gecontroleerde draagvleugels om de relatief kleine hoeveelheid energie die ze via de zonnepanelen verkrijgen zo efficiënt mogelijk te gebruiken door de boot een extreem lage hydrodynamische weerstand te geven bij hoge snelheden. De vleugels worden gestuurd met behulp van een elektromotor, die vertraagd wordt om een groot koppel te creëren. Dit koppel kan de liftkracht en de waterweerstand tegengaan en overwinnen om zo de vleugels te sturen. Bij deze vertraging is zelfremmendheid erg belangrijk. Dit zorgt ervoor dat de elektromotor niet continu hoeft te werken, maar alleen energie verbruikt bij het verstellen van de vleugels. Dit maakt het gehele systeem een stuk efficiënter.

Bij deze overbrenging worden spindels gebruikt die door Rotero geleverd zijn. Deze spindels geven de grote benodigde overbrengingsverhouding en zijn ook voor een groot gedeelte zelfremmend. Door deze twee eigenschappen zijn ze de perfecte oplossing voor deze applicatie. 

Elk jaar ontwikkelt en bouwt het TU Delft Solar Boat Team een boot die volledig op zonne-energie vaart. Wat dit jaar anders maakt dan de afgelopen jaren is dat het team naar een nieuwe klasse van de wedstrijd is gegaan. Waar ze voorheen altijd een boot voor binnenwateren met plaats voor 1 piloot hadden, hebben ze besloten om dit jaar op te schalen naar een zeewaardige boot met een driekoppige bemanning. 

Het hele initiatief is volledig door studenten opgezet, en daarom zijn ze erg afhankelijk van partners die het project steunen door middel van producten of financiële middelen. In dit kader zijn ze bij Rotero terecht gekomen en hebben ze ons gevraagd om hen verder willen helpen door een aantal spindels en kogelomloopmoeren te leveren. Uiteraard wilden wij hier graag aan meewerken!

Wij wensen het TU Delft Solar Boat Team veel succes met beide uitdagingen! 

Solar boat TU delft


Meer nieuws

TU Delft Solar Boat Team doopt eerste zonneboot voor op open zee

Laatste nieuwsLees meer

BeurzenMeer beurzen

Hoofdmenu

Offerte aanvragen

Wilt u een offerte aanvragen?

Klik hier

Contact

Rotero Belgium
Wayenborgstraat 10      
2800 Mechelen
 
T: +32 (0)15 451 840
E: info@rotero.be
 
Btw: BE0433082828
 
LinkedIn

   

 

© 2024 | Dolphiq Internet
Rotero is onderdeel van Rotero Holding