Bezig met laden...
Rotero
België

Klimaatcontrole in besturingskasten met Sensis

Fandis introduceerde eind mei op de SPS in Italië de ‘Sensis’. Een compact instrument dat in besturingskasten de temperatuur en relatieve vochtigheid meet. Hiermee kan de operator de thermische- en klimaatcondities monitoren die weer een indicatie vormen voor de werking van het aanwezige ventilatie- en/of verwarmingssysteem. De waarden worden weergegeven op een overzichtelijke display én via ProfiNet, Modbus RTU of Ethernet/IP verzonden en bewaard voor latere analyse. 

Fandis SensisBesturingen vormen vaak het hart van een machine; zeker wanneer deze opgenomen zijn in een geautomatiseerde omgeving. Eén van de cruciale factoren voor een goede werking is het klimaat – bepaald door temperatuur en relatieve vochtigheid – in de bijbehorende besturingskast. Wanneer een ventilator of verwarming faalt of de omgevingstemperatuur om andere redenen de maximale of minimale grenzen overschrijdt, kan dit ten koste gaan van de elektronica en hiermee de veilige en efficiënte werking van de machine.

Management instrument

Het monitoren van temperatuur en relatieve vochtigheid in de besturingskast kan wat dat betreft storingen en ongewenste stilstand voorkomen. Dit is vanaf nu mogeijk met behulp van de Sensis: een intelligent instrument voor interactief klimaatmanagement in besturingskasten.

Opbouw

Sensis is gebaseerd op de ARM microcontroller architectuur die in staat is de klimaatcondities te monitoren en te overzien. Hiermee vervult hij eigenlijk de functie van een digitale thermo-hygrostaat met programmeerbare minimum en maximum waarden; e.e.a. afhankelijk van de eisen van het systeem. 

Het compacte apparaat, dat in bestaande situaties qua ruimte eenvoudig is uit te wisselen met de thermostaat, is aan te sluiten op een 24 VDC voeding en beschikt intern over twee sensoren voor respectievelijk tempertuur en relatieve vochtigheid. Tevens zijn nog twee extra sensoren aan te sluiten die op een willekeurige (kritische) plaats in de besturingskast zijn onder te brengen. Bovendien voorziet hij in één digitale ingang voor een eindschakelaar waarmee het openen en sluiten van de deur van de besturingskast wordt gedetecteerd en twee relais uitgangen. 

Via de grafische HMI zijn de belangrijkste waarden direct te monitoren en de setpoints in te stellen.

Communicatie

Er zijn verschillende modellen ontwikkeld die data kunnen doorsturen middels een eenvoudige RS485 interface of via de gangbare veldbussen zoals Profinet, Modbus RTU of Ethernet/IP. Hierbij is het mogelijk de PLC te ‘omzeilen’ via OPC-UA of MQTT op hetzelfde fysieke kanaal.

Voordelen en toepassingen

Door de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid op gezette tijden te meten, te vergelijken met presets, te communiceren en op te slaan is het mogelijk: 

  • Tijdig in te grijpen wanneer één van de waarden de ingestelde waarden over- of onderschrijdt. Wanneer het instrument is opgenomen in een netwerk, wordt automatisch een alarm via e-mail verstuurd. De ‘event monitor’ slaat deze data bovendien allemaal op inclusief datum en tijd voor latere analyse.
  • Stappen te zetten op het vlak van ‘voorspellende onderhoud’.
  • De gegenereerde en opgeslagen gegevens gebruiken voor analyse met betrekking tot de efficiënte werking van het systeem en/of de besturing. Het gaat hierbij onder meer om de registratie van piekwaarden, het over- of onderschrijden van waarden, het openen van de deur van de besturingskast (op welk tijdstip en hoe lang duurt dit) enzovoorts. Op basis hiervan zijn optimalisaties door te voeren met betrekking tot de besturingskast zelf of het gebruik ervan.
  • De efficiëntie van de verwarmings- en ventilatiesystemen te bepalen door de gemeten temperatuur- en vochtigheidswaarden te combineren met de waarden in de omgeving.  

Meer informatie?

Wilt u meer weten over deze ventilator? Bel ons dan op telefoonummer 0348 - 495 173 (NL) of 015 - 451 840 (BE), óf vul het contactformulier in. Wij helpen u graag verder!

Contactformulier 


Meer nieuws

Laatste nieuwsLees meer

BeurzenMeer beurzen

Hoofdmenu

Offerte aanvragen

Wilt u een offerte aanvragen?

Klik hier

Contact

Rotero Belgium
Wayenborgstraat 10      
2800 Mechelen
 
T: +32 (0)15 451 840
E: info@rotero.be
 
Btw: BE0433082828
 
LinkedIn

   

 

© 2024 | Dolphiq Internet
Rotero is onderdeel van Rotero Holding