Bezig met laden...
Rotero
België

Inclinosensoren in rail-infra hoogwerker

Om een veilig gebruik van haar rail-infra hoogwerkers te garanderen, rust Koerts Techniek deze machines uit met dynamische inclinosensoren van DIS. Deze meten nauwkeurig en realtime de hoek van de arm waaraan het werkplatform is bevestigd. Bijzonder is dat de meting niet kan worden verstoord door schokken en trillingen als gevolg van het rijden van de hoogwerker. 

Voor het uitvoeren van onderhoud aan onder meer bovenleidingen van treinen, worden veelal hoogwerkers ingezet. Deze machines zijn opgebouwd uit een arm met een werkplatform dat plaats biedt aan de medewerkers. In het kader van veiligheid is het belangrijk dat de hoogwerker altijd stabiel staat en dat betekent: de scheefstand
van de arm monitoren. 

Spoorkranen

Koerts Techniek houdt zich sinds 2006 bezig met het multifunctioneel aanpassen van spoorkranen (Krol) als hijskraan, hoogwerkers en grondverzetmachines. Daarnaast ontwikkelt en fabriceert het bedrijf haar eigen rail-infra machines waaronder hoogwerkers met de eerdergenoemde werkplatforms. Voor het monitoren van de scheefstand maakt dit bedrijf gebruik van inclinosensoren van DIS. Deze sensoren – ook wel elektronische waterpas genoemd – meten de scheefstand van de arm en communiceren de meetwaarden naar een besturingssysteem. Deze is hiermee in staat de commando’s van de machinebediener interpreteren en zo de veiligheid van het gebruik van de hoogwerker te borgen. 

Bert Koerts is samen met zijn broer Ed Koerts directeur-eigenaar van het bedrijf en geeft aan: ‘Nu zijn inclinosensoren an sich niet nieuw, maar bijzonder aan deze dynamische varianten is het feit dat de metingen niet worden verstoord wanneer de hoogwerker tijdens de werkzaamheden ook rijdt. En dat is bij onze rail-infra hoogwerkers eigenlijk standaard. Veel andere sensoren reageren wel op de rijbeweging of andere externe factoren die trillingen of schokken veroorzaken en geven hierdoor foutieve meetwaarden af. Hierdoor heb je als bestuurder voortdurend te maken met onterechte alarmen en soms zelf een onterechte blokkering vanuit de besturing. Buiten het feit dat dit mensen stoort en werkzaamheden vertraagt, kan het ook leiden tot een soort ‘alarmmoeheid’. Wanneer je tien keer achter elkaar een alarm ontvangt dat achteraf niets betekent, hoe serieus neem je dan immers nog het elfde alarm?’ 

Dynamische inclinosensor

Deze ongevoeligheid voor schokken heeft DIS gerealiseerd door de ontwikkeling van een nieuw hardware platform dat gebaseerd is op de MEMS-chip. MEMS staat voor Micro-Electrical-Mechanical Systems en combineert een versnellingsmeter met een traagheidshoekmeting op drie assen tegelijk. Dit betekent dat de hoek die de sensor doorgeeft aan de besturing gyro-gecompenseerd is en hiermee vrij van de invloed van versnellingen en schokken die niets met de scheefstand te maken hebben. Het doorgeven gebeurt als afzonderlijk CANopen/J1939-object per as. 

Loggen van gegevens
Bert Koerts: ‘De meetgegevens van deze sensoren worden samen met andere data – zoals de snelheid waarmee de hoogwerker rijdt, de hoogte van werkplatform, de wieldruk en de windbelasting – realtime verwerkt. Op basis hiervan is bekend of de hoogwerker op dat moment veilig staat of niet. Een deel van de gegevens waarop de algoritmes zijn gebaseerd, hebben we proefondervindelijk vastgesteld. Door testen weten we inmiddels waar de grenzen liggen. 

Eindoplossing

De dynamische inclinosensoren zijn redundant toegepast in de hoogwerker waarmee een Performance Level d is behaald. Verder logt het bedrijf alle metingen en gegevens en zorgt ervoor dat deze van minimaal de afgelopen week beschikbaar zijn. Bert Koerts: ‘Met deze gegevens kun je in het geval van een calamiteit nauwkeurig zien wat de omstandigheden waren op het moment dat het incident plaatsvond. Juridisch gezien belangrijk en daarnaast relevante input voor mogelijke toekomstige verbeteringen aan de hoogwerker.’

Meer informatie

Wilt u meer weten over deze sensoren? Neem dan contact met ons op. Vul het contactformulier in of bel naar 0348 - 495 172 (NL) / 015 - 451 840 (BE).

Contactformulier 

 


Meer nieuws


Beurzen



Meer beurzen

Hoofdmenu

Offerte aanvragen

Wilt u een offerte aanvragen?

Klik hier

Contact

Rotero Belgium
Wayenborgstraat 10      
2800 Mechelen
 
T: +32 (0)15 451 840
E: info@rotero.be
 
Btw: BE0433082828
 
LinkedIn

   

 

© 2024 | Dolphiq Internet
Rotero is onderdeel van Rotero Holding