Bezig met laden...
Rotero
België

30 jaar Rotero België

Gelijktijdig met het 35-jarige jubileum van Rotero Nederland, viert de Belgische vestiging dit jaar haar 30-jarig bestaan. Beide vestigingen zijn sterk met elkaar verweven en hebben zeker wekelijks contact over zowel dagelijkse vraagstukken als strategische beslissingen. “Rotero België is de beste oplossing om onze producten op de Belgische markt te zetten”, weet directeur van Rotero Nederland Gerrit Minnee. “Onze Belgische medewerkers kennen immers de markt en ontwikkelen deze nog elke dag.” 

35 jaar geleden startte Rotero Nederland met een kleine vestiging waar in eerste instantie vooral elektromagneten en relais werden verkocht. In de loop der jaren zijn daar vele merken en type producten bij gekomen tot een assortiment dat inmiddels loopt van roterende en lineaire aandrijvingen via elektromagneten, sensoren en schakelaars tot aan oplossingen voor koelen, verwarmen en ventileren. 

“Door een combinatie van een nieuwe medewerker die klanten uit België meenam en het aanvaarden van de vertegenwoordiging van een ander merk voor de hele Benelux, ontstond 30 jaar geleden het idee om ook in België een vestiging te starten”, vertel directeur van Rotero Nederland Gerrit Minnee. “Dit bleek een uitstekende beslissing. Onze nieuwe medewerker startte daar in een klein pand in het hartje van Antwerpen samen met een boekhouder. Weliswaar een sfeervolle locatie, maar slecht bereikbaar voor vrachtwagens. Toen de omzet en het aantal mensen gestaag toenamen, was het dan ook al snel tijd om naar een meer industrieel pand in Mechelen te verhuizen.” 

Loop der jaren

In de jaren erna groeide de Belgische vestiging verder waarbij de samenwerking en het contact met Rotero Nederland tot op de dag van vandaag erg sterk is. Gerrit Minnee “Ten eerste komt ons productenpakket voor 95% overeen en daarnaast vullen we elkaar op allerlei vlakken goed aan. We skypen en sparren veel met elkaar over technische vraagstukken, nieuwe producten en afwijkende toepassingen.” 

Vooral dat laatste is – naast een zeer compleet productenpakket – één van de sterkten van het bedrijf: vraagstukken waar grote bedrijven zich niet aan wagen, vindt Rotero juist een uitdaging om op te pakken. Daarbij werkt de eigen engineering afdeling intensief samen met toeleveranciers wat al heel wat spraakmakende oplossingen heeft opgeleverd. Het is dan ook belangrijk dat deze toeleveranciers in staat zijn ondersteuning te leveren wanneer dit nodig is. Met nieuwe ontwikkelingen, aanpassingen maar bijvoorbeeld ook simulatie- of testfaciliteiten. 

Qua eigen ontwikkelingen richt Rotero zich op motoren, drivers en sensoren en uiteraard de communicatiemogelijkheden onderling en met bovenliggende systemen. Om die reden wordt van de eigen mensen gedegen kennis en – uiteindelijk – ervaring gevraagd. Opleiden is dan ook een focus die de continue aandacht heeft met als achterliggende gedachten dat productspecialisten niet alleen kennis moeten hebben van de prijslijst, maar technisch ook goed moeten begrijpen waar het over gaat; zowel in de basis áls op productniveau. Trainen dus. En kennis delen. 

“Het is goed dat we in de Belgische vestiging ook Belgische mensen hebben”, zegt Gerrit Minnee. “Er zijn toch cultuurverschillen waarmee Nederlanders niet altijd goed kunnen omgaan. En vice versa. Ik denk dat in België het ondernemerschap nog wat dieper zit. Er is daar vaker een spreekwoordelijke ‘lange adem’ nodig om iets te realiseren en het sociale aspect is daar ook belangrijker. Waar wij in Nederland graag snel schakelen, willen mensen in België elkaar graag eerst beter leren kennen voordat ze met elkaar in zee gaan.” 

Op naar de volgende 30

De Belgische vestiging heeft op dit moment acht medewerkers met sinds twee jaar Bruno Crapé aan het hoofd. De verwachting is dat de groei onverminderd zal voortzetten. Een uitspraak die onder andere is gebaseerd op het feit dat de ‘crisis’ bij de Zuiderburen nauwelijks invloed heeft gehad op de omzet. Met een risico dat zich voldoende spreidde over de sectoren heeft het bedrijf zich er prima doorheen geslagen. 

Voor de toekomst verwacht Gerrit Minnee een sterker contact met Aziatische landen. “Dat geldt overigens Rotero-breed”, geeft hij aan. “Korea is wat dat betreft bijvoorbeeld een beetje een vergeten land. Onterecht. Er vindt daar veel productie plaats van hightech producten en oplossingen, door mensen die gewoon keihard werken. Een heleboel potentie dus. Produceren doen we in België overigens ook; ruim meer dan in Nederland. Het meest in het oog springende is daarbij de productie van onze eigen walsventilatoren. Wij kopen de losse componenten in – bijvoorbeeld de waaiers uit Taiwan en de motoren uit Japan – en ontwikkelen de elektronica zelf. Vervolgens assembleren we deze componenten tot een eigen product. Een gouden greep. De walsventilatoren maken inmiddels 25% van de omzet uit en worden wereldwijd geleverd. Van Estland, Letland en Polen tot aan de Verenigde Staten en Australië. 

Een interessante toekomst voor beide vestigingen, met een breed en compleet pakket en mensen die er letterlijk voor gáán.”

Rotero @ Puglia
Viering Rotero jubilea in Puglia (It)


Meer nieuws


BeurzenMeer beurzen

Hoofdmenu

Offerte aanvragen

Wilt u een offerte aanvragen?

Klik hier

Contact

Rotero Belgium
Wayenborgstraat 10      
2800 Mechelen
 
T: +32 (0)15 451 840
E: info@rotero.be
 
Btw: BE0433082828
 
LinkedIn

   

 

© 2024 | Dolphiq Internet
Rotero is onderdeel van Rotero Holding