Bezig met laden...
Rotero
België
  • Home
  • Blog
  • Concens actuatoren bieden uitkomst in recyclingmachine

Concens actuatoren bieden uitkomst in recyclingmachine

Roberto van den Kieboom is zijn leven lang al werkzaam in de recyclingindustrie waar hij veel kennis en ervaring opdeed. Maar nergens zag hij zijn ideeën met betrekking tot het scheiden van ijzerschroot zo goed gerealiseerd als in zijn eigen hoofd. Dus startte hij in 2014 zijn eigen bedrijf – TA-PO – en bouwde hierin zijn eigen machine waarmee bijvoorbeeld elektronicaschroot kan worden gescheiden in magnetische en deels magnetische fracties op basis van magnetisme. Voor een eenvoudig onderhoud maakte hij onder andere gebruik van de Concens actuatoren van Rotero.

Waarom moeilijk doen als…Concens actuatoren een slim ontwerp kunnen ondersteunen

Bij de verwerking van elektronicaschroot wordt in eerste instantie het ijzer met behulp van grote magneten afgescheiden. De reststroom bevat vaak nog relatief veel koper dat in de vorm van vooral motorankers en transformatoren handmatig wordt verwijderd. In deze reststroom zit echter nog veel meer materiaal dat voor hergebruik in aanmerking komt, alleen is het niet goed herkenbaar of te klein voor mensen en dús wordt het er door de ‘pickers’ niet uitgehaald.

Om die reden ontwikkelde Robert van den Kieboom een machine waarbij het schroot wordt gescheiden op basis van magnetisme in een materiaal stroom ‘magnetisch materiaal’ en een stroom ‘minder magnetisch materiaal’. “Uiteindelijk levert deze machine bij de verwerking van elektronicaschroot een rendement op van 25% van de input. Dit is ten opzichte van het handpicken – waar het rendement rond de 8% ligt – een enorme verbetering. Daarbij bevat de tweede vak in de machine, waar het meest deels magnetische materiaal in wordt opgevangen, een hoog kopergehalte wat dus meer opbrengt.” 

Onderhoudsbehoefte

Maar Roberto van den Kieboom besteedde niet alleen aandacht aan de functionaliteit van de machine: “De ervaring leert dat bij de ontwikkeling van veel machines in de recycling weinig rekening wordt gehouden met het benodigde onderhoud wat zich onder andere vertaalt in een moeizame vervanging van de transportband. Vaak is er minimaal een halve dag nodig om de kappen te demonteren, de band te verwisselen en de kappen opnieuw te monteren. De lange tijd die hiervoor nodig is, hangt onder meer samen met het feit dat de kappen zwaar zijn, daarnaast groot – tot 5 m – en onhandig. Omdat het in deze machines ook niet is toegestaan om een band met ritssluiting te gebruiken (deze moet oneindig zijn) heb ik een andere oplossing verzonnen. 

Automatisch aangestuurde kappen

Het benoemen van het probleem is vaak al de halve oplossing dus ontwikkelde Van den Kieboom bij zijn machine zijkappen die automatische en op afstand zijn te openen. Hierna zijn de transportbanden in een tijdsbestek van 20 minuten te wisselen. Het vervangingsproces bestaat uit het aan de zijkant plaatsen van de glijgoot, het automatisch openen van de kappen en als laatste het verwijderen van de lichtgewicht aluminium deksels en balken. Hierna is de transportband volledig vrij en te wisselen door deze met een heftruck uit te nemen en een nieuwe te plaatsen. De machine voorziet in alle ruimte die de heftruck nodig heeft om er goed bij te kunnen. 

Voor het openen en sluiten van de kappen heeft de engineer van Robert van den Kieboom – die de oplossing ontwikkelde en in een CADprogramma tekende – op het Internet gezocht en is daarbij uitgekomen bij Rotero. Van den Kieboom: “Eén van hun specialisten is op onze uitnodiging eerst langs gekomen om het idee door te nemen waarna we zijn uitgekomen op de Concens actuatoren. Deze inline actuatoren zijn eerst op lengte ge-engineerd, vervolgens besteld en tot slot met slechts twee bouten gemonteerd. Na het finetunen hiervan via de bijbehorende besturing was de machine gereed voor gebruik.” 

Kwalitatief hoogwaardig met de juiste uitstraling

Concens actuator in recycling machineDe keuze voor de Concens actuatoren was geen toevalligheid. Zo is de eigenaar van TA-PO onder meer gecharmeerd van de uitstraling van het product waar de begrippen: modern, compact en integratie van onderdelen centraal staan. Daarnaast zijn ze van 100% roestvaststaal gemaakt hetgeen van groot belang is in verband met de werking van de magneet. Bovendien bieden de componenten de vereiste levensduur én bestaat de mogelijkheid om de actuatoren via de bijbehorende besturing eenvoudig in te stellen. Van den Kieboom: “Hierdoor kan ik softwarematig een minimaal en maximaal niveau definiëren en kan dit altijd nog aanpassen zonder daadwerkelijk aan de machine wijzigingen door te voeren. 

Dus ja: ik ben erg blij met de producten van Rotero maar ook met het advies dat we in de ontwikkelingsfase ontvingen. We hadden best een aantal vragen die allemaal naar tevredenheid zijn beantwoord en ons geholpen hebben om ook dit deel van de machine – een eenvoudig onderhoud – volledig naar ónze wens te realiseren. Voordat lezers overigens de vraag uitspreken: ja, de machine is met deze oplossing duurder, maar reken eerst maar eens uit wat een halve dag stilstand kost ten opzichte van 20 minuten en je weet dat je een meer dan verantwoorde beslissing neemt.” 

Referenties

Inmiddels is de machine aan een tweetal klanten geleverd waar hij naar volle tevredenheid werkt en worden in de werkplaats de voorbereidingen getroffen voor een nieuwe bestelling.

Meer weten?

Wilt u meer weten over deze actuatoren of heeft u zelf een toepassing waarvoor u nog een oplossing zoekt? Neem dan contact met ons op! Wij helpen u graag verder! 

________________

Concens lineaire inline actuator

Het Deense merk Concens wordt al geruime tijd door Rotero gedistribueerd, zowel in Nederland als in België. Het bedrijf ontwerpt, ontwikkelt en produceert lineaire inline actuatoren die zich volgens Scandinavische traditie kenmerken door zeer strak, modern en compact ontwerp. Deze actuatoren worden individueel getest en zijn samengesteld uit hoogwaardige materialen. Dit in combinatie met de standaard beschermingsklasse IP66 (optioneel IP68 en IP69K) maakt dat de actuatoren zowel binnen als buiten zijn toe te passen. De temperatuur mag daarbij variëren tussen de -5° en 70 °C. Het is een aantrekkelijk alternatief voor lineaire hef-, trek- druk- en liftbewegingen tot 10.000 N in de industrie, die hydraulisch of met perslucht worden aangedreven. Daarnaast zijn zij geschikt voor maritieme applicaties en gebruik in verschillende machines voor de voedingsmiddelenindustrie.


BeurzenMeer beurzen

Hoofdmenu

Offerte aanvragen

Wilt u een offerte aanvragen?

Klik hier

Contact

Rotero Belgium
Wayenborgstraat 10      
2800 Mechelen
 
T: +32 (0)15 451 840
E: info@rotero.be
 
Btw: BE0433082828
 
LinkedIn

   

 

© 2024 | Dolphiq Internet
Rotero is onderdeel van Rotero Holding