Bezig met laden...
Rotero
België
 • Home
 • Blog
 • Simpele selectie van solenoïdes

Simpele selectie van solenoïdes

Het kiezen van de juiste solenoïde is niet altijd eenvoudig. Er zijn zoveel opties en mogelijkheden beschikbaar, dat hier het bekende spreekwoord over de bomen en het bos van toepassing is. Daarbij komt dat het handmatig vergelijken van alle specificaties en grafieken een tijdrovende bezigheid is waar niet iedereen zin in heeft. 

Natuurlijk is het mogelijk om uw specificaties en wensen naar ons toe te sturen zodat wij de juiste keuze voor u kunnen maken. Veel klanten willen echter zelf een onafhankelijke voorselectie kunnen maken en zouden geholpen zijn met een leidraad die hen stap voor stap naar de juiste oplossing leidt. Speciaal voor deze groep schreef Magnet Schultz onderstaande ‘short guide’ waarmee het aantal mogelijke oplossing in enkele stappen tot een overzichtelijke hoeveelheid wordt teruggebracht. 

De Magnet Schultz ontwerpcatalogus biedt daarbij de mogelijkheid om verschillende uitvoeringen te sorteren door via de dropdown selectieboxen de verschillende eigenschappen van de gewenste solenoïde in te geven. Dit is eveneens mogelijk in iedere online of gedrukte ontwerp/productcatalogus. 

START

Om de juiste solenoïde te selecteren, wordt in eerste instantie gekeken naar de volgende vijf eigenschappen van de component: 

 1. Functie
 2. Slaglengte en kracht
 3. Inschakelduur
 4. Afmeting
 5. Spanning 

Als eerste wordt nagegaan welke van de bovenstaande vijf grootheden al direct bepaald zijn door de applicatie. Hoe meer parameters immers vooraf vastliggen, hoe sneller de juiste selectie kan worden gemaakt. Valt de waarde van een bepaalde eigenschap buiten de standaard opties, dan wordt deze voor het gemak even overgeslagen. Door de overige punten wél in te vullen, komt de ontwerper uiteindelijk in elk geval bij het product uit dat het meeste op de uiteindelijke oplossing zal lijken. Dit product is vervolgens een logisch uitgangspunt om aan te passen tot de gewenste solenoïde. 

 1. Functie

Bij het invullen van de eigenschappen beginnen heeft de ‘functie’ de eerste aandacht. Gaat het om een trek- of een drukapplicatie? Door deze vraag te beantwoorden wordt het aantal opties grofweg gehalveerd. Wanneer een extra veerretour wordt gevraagd is het nog steeds mogelijk om te kiezen voor trekken of drukken. In dat geval is het echter wel belangrijk dat de terugduwkracht van de veer wordt meegenomen in de eisen met betrekking tot de maximale kracht in de volgende stap. 

 1. Slaglengte en kracht

Omdat slaglengte en kracht onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, worden deze twee grootheden in één stap behandeld. In de Magnet Schultz catalogus is de kracht/slag zoekoptie aan de bovenkant van de pagina te gebruiken. Voor iedereen die gebruik maakt van een gedrukte of een ander soort catalogus – waarbij het niet mogelijk is op kracht te sorteren – is het handiger om deze stap even over te slaan tot aan het einde van het eliminatieproces. 

Het handmatig vergelijken van het krachtverloop middels grafieken is het meest tijdrovende deel van de selectieprocedure. Wanneer een handmatige vergelijking nodig is, kan ook deze stap het beste worden bewaard tot het aantal mogelijkheden tot een minimum is teruggebracht. 

 1. Inschakelduur

Continue, intermitterend (periodiek) of pulsgewijs? Selecteer de aan/uit cyclus die bij uw applicatie past. Wanneer u dit nog niet weet, is het mogelijk om de (Engelstalige) blog te lezen die een globale uitleg geeft van het concept. 

Tijdens deze en de volgende stap kán het overigens gebeuren dat opeens alle mogelijkheden zijn weggestreept en er geen geschikte solenoïde voor uw applicatie lijkt de bestaan. In de meeste gevallen betekent dit dat de ingegeven waarden bij kracht of slaglengte buitenproportioneel zijn ten opzichte van de grootte van de solenoïde waar u naar op zoek bent. Dit probleem is op te lossen door óf u te richten op een klantspecifieke uitvoering, óf de applicatie opnieuw te beoordelen en te kijken of het doel ook op een andere manier kan worden bereikt. 

 1. Afmetingen

Streep alle componenten weg die te groot zijn voor de applicatie. 

 1. Spanning

De spanning wordt pas aan het einde gekozen omdat dit een waarde is die het meest eenvoudig is aan te passen. 12, 24 en 120 VDC zijn de meest gebruikte spanningen en het aanpassen van de wikkeling in het kader van een klantspecifiek product is vaak goedkoper en eenvoudiger dan het aanpassen van het anker of het frame. 

Andere overwegingen

Klant specifieke ankers en frames, bescherming tegen het binnendringen van vuil, verschillende typen connectoren, trek/duw functionaliteit, vergrendeling/borging, en veerretouren: stuk voor stuk eigenschappen die horen bij een solenoïde die speciaal is aangepast in een MSA ontwerp. Deze zijn dus niet te vinden in de standaard catalogus. 

Maar nogmaals: doorloop dan toch deze selectieprocedure en bepaal op deze manier de beste ‘lookalike’. In de meeste gevallen is dit het beste uitgangspunt om vervolgens het ontwerp- cq aanpassingsproces bij Rotero aan te vragen.

Vragen? Wij staan voor u klaar! U kunt ons bereiken via telefoonnummers 0348 - 495 150 (NL) en (0)15 451 840 (BE). Uiteraard kunt u ook altijd een mail sturen.

Laatste nieuwsLees meer

BeurzenMeer beurzen

Hoofdmenu

Offerte aanvragen

Wilt u een offerte aanvragen?

Klik hier

Contact

Rotero Belgium
Wayenborgstraat 10      
2800 Mechelen
 
T: +32 (0)15 451 840
E: info@rotero.be
 
Btw: BE0433082828
 
LinkedIn

   

 

© 2024 | Dolphiq Internet
Rotero is onderdeel van Rotero Holding