Bezig met laden...
Rotero
België
  • Home
  • Blog
  • JYS ventilatoren bieden fraaie oplossing voor energiezuinige woningen

JYS ventilatoren bieden fraaie oplossing voor energiezuinige woningen

Voor zowel het verwarmen, koelen áls ventileren van gebouwen, levert de Belgische producent Jaga een efficiënte en fraaie oplossing in de vorm van vloer- en wandradiatoren. De elementen zijn voorzien van JYS ventilatoren van Rotero die speciaal voor deze Low H2O radiatoren zijn ontwikkeld. R&D ingenieur Bart Moonen: “Rotero denkt tot op detailniveau met ons mee om de allerbeste oplossing te kunnen inzetten. Voor de Low H2O radiatoren betekent dit onder andere het leveren van energiezuinige ventilatoren met afmetingen die passen bij een inbouwhoogte van slechts 8 cm.” 

De huidige tijd vraagt om goed geïsoleerde woningen en utiliteitsgebouwen die de verwarmingsbehoefte reduceren. Een goede zaak dus in het kader van energiebesparing en het verminderen van CO2 emissies. Maar deze praktisch luchtdichte woningen leveren ook een nieuw probleem op: oververhitting in warme maanden. 

Eigen ontwikkeling

Jaga reageerde hierop met de ontwikkeling van nieuwe zogenaamde ‘Low H2O radiatoren’ die zowel kunnen koelen en verwarmen áls ventileren. Oplossingen die niet alleen als standaard catalogus producten beschikbaar zijn, maar ook volledig klantspecifiek zijn te leveren. Hiervoor beschikt het bedrijf over een eigen R&D afdeling op het hoofdkantoor in België. Bart Moonen is R&D ingenieur bij Jaga; Belgische producent van verwarmings-, koeling- en ventilatiesystemen.

Hij geeft aan: “De Low H2O radiatoren zijn beschikbaar in twee typen: voor installatie in wand of plafond en voor installatie in de vloer. Ik ben verantwoordelijk voor de vloervarianten.” 

Compact en energiezuinig

De meeste bekende serie vloerradiatoren is Clima Canal. Deze compacte vloerelementen bestaan uit een behuizing waarin een dynamische warmtewisselaar met RVS aansluitflexibels en tangentiële EC thermische ventilatoren zijn opgenomen. Hierboven bevinden zich een afdekplaat, een rooster van geanodiseerd aluminium en vervolgens nog een afdekplaat. Aan de buitenzijde is de behuizing voorzien van de elektrische en hydraulische aansluitingen en een optioneel mondstuk voor het ventilatiekanaal. 

JYS fanDe werking is eenvoudig: het element zuigt lucht uit de ruimte aan die vervolgens via de warmtewisselaar wordt gekoeld of verwarmd. Hiervoor wordt respectievelijk koud en warm water toegevoerd. Wanneer het element de ruimte verwarmt zal de verwarmde lucht uit de Low H2O radiatoren omhoog stijgen. In de koelstand is het nodig een ventilator in te zetten die de gekoelde lucht de ruimte inblaast. Moonen: “Ondanks de eenvoudige werking is de ontwikkeling van deze Low H2O radiatoren allerminst eenvoudig. Zo moeten bijvoorbeeld alle onderdelen passen in een compacte behuizing die beperkt is door een breedte van 18 cm en een inbouwhoogte van slechts 8 cm. Tevens vinden we het als bedrijf van belang om het energieverbruik van onze producten te minimaliseren hetgeen in dit geval op een speciale ventilator vroeg.” 

JYS ventilator

JYS fanVoor de benodigde compacte en energiezuinige ventilatoren nam het bedrijf contact op met Rotero die voor deze toepassing een optimale oplossing bood: een tangentiële ventilator van JYS. Harry de Wit, productspecialist: “Aan deze producten is een mooi verhaal is verbonden: De geschiedenis waarbij de energiezuinige EC-technologie wordt toegepast binnen ventilatoren gaat tot ongeveer twintig jaar terug. Bijzonder is dat in deze tijd eigenlijk uitsluitend de axiale en radiale ventilatoren voorzien zijn van deze technologie terwijl de tangentiële ventilatoren – ook wel walsventilatoren genoemd – niet zijn opgepakt. Waarschijnlijk vonden grote leveranciers de markt hiervoor te klein. Rotero was echter wel degelijk geïnteresseerd evenals JYS uit Taiwan. Dit bedrijf had haar ventilatoren met DC technologie al volledig gestandaardiseerd en is in staat gebleken om door toepassing van elektronica de motoren te upgraden tot EC-motoren. In een nauwe samenwerking heeft dit geleid tot een inmiddels succesvolle serie tangentiële ventilatoren voor uiteenlopende toepassingen.” 

Speciaal voor de Jaga vloerradiatoren ontwikkelde JYS een ventilator die past in de opgegeven behuizing en bij de gewenste efficiëntiegraad de vereiste capaciteit levert. Moonen: “Daarbij komt dat deze ventilator relatief weinig geluid maakt wat natuurlijk ook erg belangrijk is voor een element dat wordt toegepast in ruimtes waarin mensen wonen, werken of op een andere manier verblijven.” 

Project Luxemburg: met extra intelligentie

Hoe goed de Low H2O radiatoren worden beoordeeld door afnemers blijkt onder meer uit een opdracht die Jaga begin 2018 kreeg 6.000 exemplaren te leveren voor een kantoorgebouw in Luxemburg. In deze opdracht waren niet alleen de toestellen zelf inbegrepen, maar tevens de aansturing ervan. Hiervoor ontwikkelde Jaga intelligente elektronica waarmee de aansturing van de radiatoren is te integreren in het gebouwbeheersysteem. Daarbij is slechts één domotica signaal nodig voor het aansturen van zowel de snelheid van de ventilator áls de regelklep waarmee de keuze voor warm of koud water wordt gemaakt. Moonen: “Dit betekent een halvering van de kosten wat in deze applicatie met 6.000 Low H2O radiatoren een significante besparing op.” 

Door de geïntegreerde intelligentie is het bovendien mogelijk iedere Low H2O radiator separaat aan te sturen. Dit levert voordelen op in een gebouw waar de behoefte aan verwarming of koeling per ruimte kan verschillen. Zeker in de tussenseizoenen waar de zon aan de zuidkant ruim voldoende warmte biedt terwijl de mensen aan de noordkant juist behoefte hebben aan verwarming. Verder gaat het hier om een kantoorgebouw waarvan de ruimtes door middel van tussenwanden flexibel zijn te vormen. Hiervoor is het gebouw onderverdeeld in segmenten waarbij het raamprofiel van 1200 mm leidend is. De kleinste ruimte bestaat dan uit ongeveer drie segmenten terwijl de grotere ruimtes tot tien segmenten gaan. Per segment is één vloerradiator opgenomen waarmee voor iedere ruimte het gewenste klimaat is te realiseren. 

Samenwerking

Moonen: “De oplossing met de tangentiële ventilator is een prima voorbeeld van een goede samenwerking. Het is heel prettig om zaken te doen met een bedrijf dat meedenkt en in staat is om aan onze specifieke eisen te voldoen door hun eigen toeleverancier op de juiste manier aan te sturen. Op deze manier hoeven wij verder geen contact te houden met een leverancier die verder weg is gevestigd, maar kunnen we in korte lijnen communiceren met een bedrijf dat dichtbij zit. In onze eigen taal en met de mogelijkheid om direct technische ondersteuning te ontvangen wanneer dit nodig is. Je zou er een warm gevoel van krijgen.”


Beurzen



Meer beurzen

Hoofdmenu

Offerte aanvragen

Wilt u een offerte aanvragen?

Klik hier

Contact

Rotero Belgium
Wayenborgstraat 10      
2800 Mechelen
 
T: +32 (0)15 451 840
E: info@rotero.be
 
Btw: BE0433082828
 
LinkedIn

   

 

© 2024 | Dolphiq Internet
Rotero is onderdeel van Rotero Holding